Renumitul actor constănţean Jean Constantin, cu o carieră strălucitoare atît în teatru, cît şi în film, împlineşte, astăzi, vîrsta de 80 de ani. Născut la Techirghiol, actorul şi-a făcut debutul pe scena secţiei de estradă din cadrul Teatrului de Stat Fantasio. Actor dăruit cu har pentru genul de estradă, actorul a jucat şi în comedia muzicală „Săracu’ Gică“ (record de reprezentaţii), pusă în scenă de Ion Maximilian, dar şi în producţii ale teatrului dramatic: „Chiriţa în provincie“ – Guliţă. În acea perioadă, pe scena teatrului constănţean, Jean Constantin şi Gelu Manolache formau un cuplu extrem de popular. A jucat şi în spectacolul Teatrului Naţional, „O scrisoare pierdută“, fiind distribuit de Radu Beligan. De pe scena Teatrului de revistă Fantasio, talentul marelui actor a fost remarcat de regizori importanţi din cinematografie: Sergiu Nicolaescu, Mircea Drăgan sau Geo Saizescu. Greu de uitat este rolul său, „Gică Hau-Hau“, din filmul de debut „Procesul alb“, în regia lui Iulian Mihu (1965), unde i-a avut ca parteneri pe Toma Caragiu şi Gheorghe Dinică. Rolurile cu registru comic, în pelicule de succes precum „BD la munte şi la mare“ „BD în alertă“, „Toate pînzele sus!“ ( Ismail) sau „Nea Mărin miliardar“, i-au adus celebritatea.

În urmă cu doi ani, regizorul Cătălin Mitulescu l-a distribuit în drama „Cum mi-am petrecut sfîrşitul lumii“. Rolul cu rezonanţe dramatice, „Unchiul Florică“, a demonstrat că Jean Constantin este un actor complet. Cele mai recente filme în care a jucat acest maestru al comediei sînt „Roming“ de Jiri Vejdelek (2007) şi „Supravieţuitorul“, în regia lui Sergiu Nicolaescu.

Ca o recunoaştere a valorii sale, Consiliul Director al Uniunii Autorilor şi Realizatorilor de Film din România i-a acordat, în 2003, o clachetă de aur şi o medalie jubiliară „Magna cum Laudae“. UNITER i-a acordat premiul special pentru Teatru de Revistă, iar în cadrul ediţiei a doua a premiilor Gopo, Jean Constantin a primit premiul Gopo pentru întreaga activitate. Secretarul literar al Teatrului de revistă „Fantasio“, de la acea vreme, Jean Badea, a scris, în 1998, biografia artistică „Omul care aduce hazul, dedicată marelui actor Jean Constantin.