Kaufland
Este un adevărat târg de chilipiruri. Citind preţurile, nu ar trebui să ne mire viteza cu care produsele promoţionale dispar de pe raft. În funcţie de firma producătoare, îngheţata la cutii de 2 L costă între 11,19 RON (Alpin) şi 15,59 RON (Ledo), oferta incluzând chiar şi torturi aniversare (Napolact-12,29 RON). Până aici, totul avantajos, doar că, în medie, fiecare din produsele de tipul celor amintite conţine cel puţin 4-5 feluri de E-uri, substanţe nocive care ne pun în pericol sănătatea. Toppingurile comercializate sub marca Deli, care nu ridică deloc probleme financiare, conţin coloranţi, acidifiant şi sirop de glucoză, ultimul făcând produsul de evitat de către diabetici, cărora le-ar putea dăuna. Nici la băuturi povestea nu este mai frumoasă - popularele băuturi carbogazoase la 2 L sunt pentru orice buzunar: Terra costă 0,99 RON şi, aparent, nu conţine conservanţi, la fel ca şi colegul său de raft, Frutini, care la 2,39 RON pentru 2 L este „curat” - nici un E, doar substanţe cu denumiri ştiinţifice, rar recunoscute de consumatorii de rând: acizi modificaţi, glutamaţi, benzoat de sodiu etc.
Billa
Recordul în materie de preţuri mici plătite pe substanţe de mare efect ulterior îl deţine firma Clever, ce comercializează snacks-uri şi sticksuri de tot felul şi băuturi răcoritoare la 2L (Cola - 1,65 RON, suc cu aromă de pere - 1,15 RON, Fructella - 1,89 RON, Ice Tea-1,69 RON). Dacă în cazul băuturilor producătorii au preferat să nu treacă pe etichetă toate ingredientele, în cazul produselor alimentare au fost mai sinceri, listând exact ce s-a folosit în prepararea produselor: E500 (emulgator alimentar), E223 (sulfit - provoacă boli intestinale şi alergii), E330 (acid citric - produce afecţiuni ale cavităţii bucale sau poate avea chiar acţiune cancerigenă) şi E524 (agent de întărire, care creşte aciditatea alimentelor).
Spar
Are la vânzare produsele Price, la 0,69 RON 2 L (Portocale, Lemon-lime, Soc etc.) şi 1,69 RON la 3 L (apă tonică, de exemplu). Printre ingrediente: acidul citric, aspartamul, benzoatul de sodiu, fenilanalina, ciclamat de sodiu, coloranţi. Toate zadarnic: produsul ori nu are nici un gust, ori este atât de concentrat încât nu poţi să-l bei şi mai şi pătează recipientul în care este depozitat din cauza coloranţilor în exces. Cu siguranţă, nu este un produs pe care să-l consumi cu încredere.
Aşadar, ce cumpărăm de fapt? Un produs avantajos ca preţ sau păgubitor din punct de vedere al sănătăţii? Adria conţine nici mai mult nici mai puţin de 7 aditivi, dintre care amintim acid citric, ciclamat de sodium, aspartam (E951 - cancerigen, interzis deja în SUA), acetsulfam (E950) sau benzoat de sodiu (E211, de asemenea considerat cancerigen).
articol preluat din cotidianul Cuget liber

Va uram cumparaturi sanatoase!